Roti bij de Chinees

Roti bij de Chinees

Een spiering is vis als er anders niets is. Ze zeggen dat als je trek hebt het niet verstandig is om boodschappen te doen, want dan eindig je met zoveel onnodige producten. Ze zeggen dat als je honger hebt het zomaar kan gebeuren dat je merkwaardige keuzes maakt, zoals roti bij de Chinees halen. Klinkt voor een ander doodgewoon, maar voor de kenners een strafbaar feit.

Soms heb je van die dagen dat je in alle haast zonder ontbijt de deur uit vliegt. Ik had gisteren een behoorlijk hinderlijke trek dus ik vroeg aan een klant waar je in de buurt iets kon eten. In mijn planning zou ik tussendoor even snel iets te eten halen. Het probleem was echter dat ik in een vrij onbekende omgeving was. Nou is het tevens zo dat je in de Surinaamse cultuur voor bepaalde gerechten absoluut niet de mist in moet gaan bijv. door roti bij de Chinees te halen. Ik eet echt niet overal, maar mijn trek was zoals ik zei “hinderlijk”. De beste man zei “Hier om de hoek zit de lekkerste Hindoestaan!!” Eigenlijk iets te blij dus ik had het eigenlijk al kunnen weten. Huiverig reed ik toch die kant op. Ik gluurde naar binnen om te zien wie er achter de balie stond. En ja hoor, Hindoestanen! Ik was al met één been binnen. Desalniettemin speelde ik het op safe en bestelde een broodje. Die man achter de balie vroeg “peper en zuur?” Ik zei “Ja” en als een kind van mijn moeder hield ik hem nauwlettend in de gaten. Tot mijn verbazing gebeurde er iets wat volgens mijn geschriften niet klopte. De winkelier ging met z’n lepel in een potje sambal oelek van Albert Heijn huismerk! Ik dacht “Buurman wat doet u nu?!”. En terwijl hij het broodje inpakte was ik al bezig met mijn escape plan. “Dat is dan 3 euro” Ik reageerde adequaat: “Ohh shit, Ik ben mijn portemonnee in de auto vergeten. Ik ga het even snel halen”

… zoals de legende doet geloven ben ik nog steeds aan het zoeken naar mijn portemonnee. “Die zien we nooit meer, TE-RUG!”

%d bloggers liken dit: